Koninklijk paleis Sissi

Gödöllö is een dorpje zo’n 25 km ten oosten van Boedapest. Hier staat een van de beroemdste keizerlijke paleizen uit de geschiedenis van Hongarije.

Het paleis is een van de grootste barokke kastelen van Hongarije. Het werd gebouwd aan het begin van de 18e eeuw. Ze weerspiegelt, met de in witgoud geschilderde pronkzaal, de met muurschilderingen versierde kamers, het marmeren bad, het baroktheater en het enorme park aan de achterkant, de aristocratische levensstijl van dit tijdperk. Hongarije schonk Frans Jozef 1 van Oostenrijk bij zijn kroning als Koning van Hongarije dit paleis. Zijn vrouw, keizerin Elisabeth van Oostenrijk, kwam hier graag om aan het benauwende hofleven in Wenen te ontsnappen. Tijdens haar rondreis door Hongarije, stal ze de harten van de Hongaren. Na de dood van Sissi in 1898 kwam alles tot een abrupt einde. Franz Jozef bezocht het paleis zelden

Na 1945 raakte het paleis in verval. Russische en Hongaarse troepen maakten gebruik van het gebouw, een aantal van de prachtig ingerichte kamers diende als bejaardentehuis en het park werd verdeeld in kleinere percelen. Sinds 1993 zijn er echter restauraties aan het gebouw uitgevoerd en zijn de koninklijke vertrekken in oude staat hersteld. Het paleis kent een museum waarin nog vele kamers zijn zoals deze door Sissi zijn gekend. Het paleispark is een grote Engelse tuin met botanische bijzonderheden. Na een rondwandeling door het leven van keizerin Sissi kunt u een kopje koffie drinken in het meer dan 150 jaar oude café in de kelder.

 
Voor meer informatie: http://www.kiralyikastely.hu/