Hollókő

Hollókő (letterlijk: Stenen Raaf) is een klein dorp met slechts 450 inwoners van het Palóc volk. Dit dorp is na een grote brand in het begin van deze eeuw herbouwd in de originele en traditionele stijl. Het centrum van dit levende museumdorp, dat bestaat uit 58 panden en een kerk met witgeschilderde muren, is sinds de reconstructie na de brand van 1908 niet veranderd. In het dorp ziet U mooie witte huizen met vooruitstekende daken en houtsnijwerk versierde portieken. De traditionele witte kerk met houten toren uit de 15e eeuw staat midden in het centrum. In het restaurant met authentieke meubels kunt U heerlijke streekgerechten eten.

Dit ongerepte oude bergdorpje met zijn volkshuizen in oude stijl is een levend museum: vrouwen lopen er nog in de oorspronkelijke klederdracht. Ze demonstreren en verkopen hun handwerkkunst (volksweefkunst, vlechten, borduren etc.) voor toeristen. Op hoogtijdagen, bijvoorbeeld met Pasen, dragen de meisjes en de vrouwen van het dorp de volksklederdracht van Hollókő.

Boven het dorp bevindt zich de burcht uit de dertiende eeuw vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over het dorpje en de omgeving.

 
Voor meer informatie: http://www.holloko.hu/